NRT

Πλεονεκτηματα της θεραπειας υποκαταστασης νικοτινης εναντι της αποχης απο τη νικοτινη

Το κάπνισμα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του πνεύμονα, την καρδιαγγειακή νόσο και τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Οι έγκυες γυναίκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αποβολής και πρόωρου τοκετού. Τα μωρά των μητέρων που καπνίζουν είναι, κατά μέσο όρο, χαμηλότερου βάρους από αυτά που γεννιούνται από μη καπνίστριες μητέρες και έχουν υψηλότερα ποσοστά περιγεννητικής θνησιμότητας.

Παρόλο που τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αυξημένη επίγνωση των επιβλαβών συνεπειών του καπνίσματος, ο αριθμός των καπνιστών παραμένει πολύ υψηλός. Παρόλο που πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι θέλουν να κόψουν τον κάπνισμα, μόνο μερικοί τα καταφέρνουν. Η θέληση και το κίνητρο είναι ζωτικής σημασίας, αλλά συχνά δεν αρκούν, διότι οι δυσκολίες που προκύπτουν από τη διακοπή του καπνίσματος είναι αποτρεπτικές για την επιτυχία της προσπάθειας. Τα τυπικά συμπτώματα της αποχής από τη νικοτίνη είναι: ευερεθιστότητα, θυμός, άγχος, ασταμάτητη επιθυμία για κάπνισμα, αναστάτωση, υπνηλία, διαταραχές του βραδινού ύπνου, δυσκολία συγκέντρωσης και αυξημένη όρεξη. Τα πρώτα σημάδια αποχής εμφανίζονται λίγες ώρες μετά το τελευταίο τσιγάρο. Επομένως, η πορεία ενός καπνιστή που αποφασίζει να διακόψει το κάπνισμα είναι συχνά δύσκολη.

NRT

Θεραπεία υποκατάστασης με νικοτίνη

Οι θεραπείες με υποκατάστατα νικοτίνης αποτελούν σημαντική βοήθεια για την καταπολέμηση όλων αυτών των συμπτωμάτων. Ο στόχος της θεραπείας υποκατάστασης, είναι να παρασχεθεί στον οργανισμό νικοτίνη ώστε να αντισταθμιστεί η συνήθης ημερήσια δόση που απουσιάζει λόγω της αποχής από το κάπνισμα. Σε ασθενείς που επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα, αυτές οι θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων που προκαλούνται από την αποχή, βελτιώνοντας σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχίας.

Υπάρχουν πολλά προϊόντα απελευθέρωσης νικοτίνης στην αγορά, όπως, επιθέματα, τσίχλες και εισπνευστήρες. Όλοι οι τύποι υποκατάστατων, αν και δεν είναι σε θέση να επιτύχουν τις συγκεντρώσεις που προκαλούνται στο αίμα από τον καπνό του τσιγάρου, επιτρέπουν τη διατήρηση υψηλών συγκεντρώσεων νικοτίνης για παρατεταμένες περιόδους, μειώνοντας έτσι τα συμπτώματα της αποχής και κυρίως την επιθυμία κάποιου να καπνίσει. Η περιεκτικότητα σε νικοτίνη, παρόμοια με εκείνη που παρέχεται από το τσιγάρο, βελτιώνει την προσοχή και τη συμπεριφορά του ατόμου σε στρεσογόνες καταστάσεις.

Η θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης, ακόμη και για μεγάλα χρονικά διαστήματα, αλλά πάντοτε σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο φύλλο οδηγιών αυτών των φαρμάκων, δεν φαίνεται να προκαλεί σοβαρές ανεπιθύμητες παρενέργειες. Ενώ αυτά τα φάρμακα μπορούν να αγοραστούν χωρίς συνταγή, η χρήση τους απαιτεί τη συμβουλή ενός γιατρού σε περιπτώσεις ασθενών με καρδιαγγειακά νοσήματα ή εγκύων γυναικών. Αν και η θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης αντενδείκνυται σε αυτές τις κατηγορίες ανθρώπων, ο γιατρός μπορεί να αποφασίσει να το επιτρέψει λόγω των πιθανών οφελών μιας επιτυχούς θεραπείας. Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι οι ποσότητες νικοτίνης που λαμβάνονται με τη θεραπεία υποκατάστασης είναι γενικά χαμηλότερες από αυτές που λαμβάνονται μέσω του καπνίσματος και ότι ο ασθενής, με τον τρόπο αυτόν, δεν εκτίθεται σε άλλες βλαβερές ουσίες που περιέχονται στον καπνό του τσιγάρου.

women running

Διαχείριση του βάρους σας

Διαβάστε τις υποδείξεις που σας προτείνουμε για να ανακοινώσετε στα αγαπημένα σας πρόσωπα ότι θα κόψετε το κάπνισμα.

Woman Holding Quickmist

Η αλήθεια για τη νικοτίνη & τις θεραπείες υποκατάστασης νικοτίνης

Ανακαλύψτε τον πραγματικό ρόλο της νικοτίνης στην εξάρτηση και στη θεραπεία υποκατάστασης.