Συμπτώματα Στέρησης

Συμπτώματα Στέρησης

Η διακοπή του καπνίσματος είναι, χωρίς αμφιβολία, ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα. Είναι όμως και ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα που μπορείς να επιτύχεις ως καπνιστής/καπνίστρια. Είναι ένα πολύ δύσκολο μονοπάτι στο οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσεις τα διαφορετικά συμπτώματα της διακοπής του καπνίσματος, που προκαλούνται από το στερητικό σύνδρομο.

Τι είναι το στερητικό σύνδρομο;

Το στερητικό σύνδρομο προκαλείται από μια σειρά σωματικών και ψυχικών αντιδράσεων, οι οποίες εμφανίζονται όταν ένα άτομο είναι εθισμένο σε μια ουσία και σταματά να την καταναλώνει, συνήθως αυτό συμβαίνει και με τα ναρκωτικά.

Όταν κάνεις το βήμα και αποφασίσεις να κόψεις το κάπνισμα, αποφασίζεις να σταματήσεις τον εθισμό σου στη νικοτίνη. Για αυτόν τον λόγο, θέλουμε να σου δώσουμε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται να γνωρίζεις για το στερητικό σύνδρομο, ποιες ενδείξεις έχει και τι μπορείς να κάνεις για να το ξεπεράσεις.

Ενδείξεις του στερητικού συνδρόμου

Όταν σταματήσεις να καπνίζεις, εμφανίζεται το σύνδρομο στέρησης νικοτίνης, με ένα ή και περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Γενική δυσφορία, άγχος, αναστάτωση, απώλεια βραχυπρόθεσμης μνήμης
  • Έντονη επιθυμία για κάπνισμα
  • Διαταραχές στον ύπνο, υπνηλία
  • Αυξημένη όρεξη
  • Ρίγος, βήχας
  • Γαστρεντερική δυσφορία, δυσκοιλιότητα

Όταν σταματήσεις το κάπνισμα, είναι πιθανό να μη βιώσεις ταυτόχρονα όλα αυτά τα συμπτώματα, όμως μπορεί να νιώσεις ορισμένα από αυτά με μεγαλύτερη ή μικρότερη ένταση. Παρόλα αυτά, πολλές μελέτες υποστηρίζουν ότι σχεδόν οι μισοί καπνιστές επιβεβαιώνουν ότι αισθάνθηκαν τουλάχιστον τέσσερα από αυτά τα συμπτώματα στέρησης.

Συνήθως, το σύνδρομο στέρησης εμφανίζεται τις πρώτες 2 έως 12 ώρες μετά τη διακοπή του καπνίσματος, παρόλο που φτάνει στο εντονότερο σημείο του τη δεύτερη ή τρίτη ημέρα και μπορεί να διαρκέσει έως και 4 εβδομάδες.Ωστόσο, αυτό είναι πάντα πολύ σχετικό, καθώς εξαρτάται από τον εθισμό και τον βαθμό εξάρτησης του καπνιστή.

Πώς μπορώ να ξεπεράσω το σύνδρομο στέρησης νικοτίνης;

Τώρα που ξέρεις τα συμπτώματα του στερητικού συνδρόμου, θα είναι ευκολότερο να τα αναγνωρίσεις και να προσπαθήσεις να τα μετριάσεις αποτελεσματικά. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να αποφύγεις μια πιθανή υποτροπή.

Γι’ αυτό, σου προτείνουμε να χρησιμοποιήσεις τεχνικές χαλάρωσης για να καταπραΰνεις την επιθυμία να καπνίσεις, καθώς και να επιλέξεις αποτελεσματικές και επιστημονικά αποδεδειγμένες υποστηρικτικές θεραπείες για τη διακοπή του καπνίσματος, όπως η θεραπεία αντικατάστασης νικοτίνης (ΘΥΝ), η οποία θα σε βοηθήσει να μετριάσεις την επιθυμία να καπνίσεις.

Η ΘΥΝ βασίζεται στη χορήγηση μικρών δόσεων νικοτίνης στο άτομο με έναν διαφορετικό τρόπο και όχι μέσω των τσιγάρων. Με αυτόν τον τρόπο, χορηγείται μια επαρκής δόση για να βοηθήσει τον καπνιστή να ανακουφίσει τα συμπτώματα του στερητικού συνδρόμου, αλλά σε ανεπαρκή ποσότητα, ώστε να μη δημιουργήσει εξάρτηση.

Couple Running

Συμβουλές για να κόψετε το κάπνισμα

Μάθετε τι ισχύει πραγματικά και δείτε μερικές χρήσιμες λύσεις για απελευθερωθείτε οριστικά από το κάπνισμα.

Καταπολεμήστε την έντονη επιθυμία σας. Μείνετε προσηλωμένοι στο στόχο.

Έχετε αποφασίσει να κόψετε σταδιακά το κάπνισμα, χρησιμοποιώντας κάποιο προϊόν NICORETTE®; Μάθετε πώς να χωρίσετε την περίοδο έως την οριστική διακοπή.