Συμπτώματα Διακοπής Καπνίσματος

Συμπτώματα Διακοπής Καπνίσματος

Ο μεγαλύτερος, ίσως, φόβος των ανθρώπων όταν αποφασίζουν να κόψουν το κάπνισμα, είναι τα δυσάρεστα συμπτώματα που σχετίζονται με τη διακοπή του καπνίσματος.

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε όταν σταματάτε το κάπνισμα, είναι να επιλέξετε μία μέθοδο που υποστηρίζεται από επιστημονικά στοιχεία, όπως η NRT (Θεραπεία Υποκατάστασης Νικοτίνης) και να ενημερωθείτε σχετικά με το σύνολο των συμπτωμάτων που εμφανίζονται, το οποίο ονομάζεται σύνδρομο στέρησης.

Τα συμπτώματα που συνοδεύουν τη διακοπή του καπνίσματος εξαρτώνται από το στάδιο στο οποίο βρίσκεστε κατά τη διάρκεια αυτής της μακράς διαδικασίας. Γι' αυτό σας προτείνουμε να ενημερωθείτε για τα διάφορα στάδια που πρέπει να περάσετε πριν γίνετε πρώην καπνιστής.

Στάδια Διακοπής Καπνίσματος

Η διαδικασία της διακοπής του καπνίσματος είναι δυναμική και περνάει από διάφορα στάδια. Θέλετε να μάθετε για τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη διακοπή; Τότε συνεχίστε να διαβάζετε!

Στάδιο Προθεώρησης

Σε αυτό το στάδιο, ο καπνιστής δεν έχει σκεφτεί να κόψει το κάπνισμα ακόμα. Στην πραγματικότητα, οι καπνιστές που βρίσκονται σε αυτό το στάδιο δεν είναι πρόθυμοι να διακόψουν το κάπνισμα μέσα στους επόμενους 6 μήνες.

Στάδιο Θεώρησης

Οι καπνιστές αρχίζουν να αναγνωρίζουν τις αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία. Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, οι καπνιστές σχεδιάζουν να διακόψουν το κάπνισμα μέσα στους επόμενους 6 μήνες.

Στάδιο Προετοιμασίας

Έφτασε η ώρα! Επιτέλους, ο καπνιστής είναι αποφασισμένος να διακόψει το κάπνισμα. Ακόμα, είναι σε θέση να επιλέξει την ακριβή ημέρα κατά την οποία θα το πράξει.

Στάδιο Προετοιμασίας

Συνήθως, σε αυτό το στάδιο, ο καπνιστής σχεδιάζει να κόψει το κάπνισμα σε λιγότερο από 30 ημέρες.

Στάδιο Δράσης

Κατά το στάδιο αυτό, ο καπνιστής έχει ήδη κάνει το πρώτο βήμα και δεν έχει καπνίσει για λιγότερο από 6 μήνες. Σε αυτό το στάδιο, η υποτροπή είναι πολύ συχνή.

Αυτό είναι ένα πολύ κρίσιμο στάδιο και είναι η περίοδος όπου εμφανίζονται τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη διακοπή του καπνίσματος, γνωστά ως σύνδρομο στέρησης.

Θα πρέπει να είστε πολύ καλά προετοιμασμένοι για να μπορέσετε να το ξεπεράσετε με επιτυχία.

Στάδιο Διατήρησης και Κατάληξης

Σε αυτό το στάδιο, το άτομο δεν έχει καπνίσει για περισσότερο από 6 μήνες, και αν και η υποτροπή είναι ακόμα ένα συχνό φαινόμενο, οι πιθανότητες υποτροπής μειώνονται δραματικά.

Όταν ένας καπνιστής δεν έχει καπνίσει για περισσότερο από ένα χρόνο, μπορούμε να πούμε ότι αυτό το άτομο είναι ήδη ένας πρώην καπνιστής.

Συμπτώματα Διακοπής Καπνίσματος: Σύνδρομο Στέρησης

Όταν αποφασίσετε να διακόψετε το κάπνισμα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι φυσιολογικό να συμβεί στο σώμα σας μια σειρά από επιδράσεις που θα επηρεάσουν άμεσα τη διάθεσή σας. Το σύνολο των συμπτωμάτων αποκαλείται κοινώς, σύνδρομο στέρησης.

Χαρακτηρίζεται από ευερεθιστότητα, κατάθλιψη, δυσκολία συγκέντρωσης, αυξημένη όρεξη, συχνή ζάλη... όλα συνοδεύονται από μια ισχυρή επιθυμία να καπνίσετε. Τα συμπτώματα και η έντασή τους ποικίλλουν από το ένα άτομο στο άλλο και επίσης διαφοροποιούνται ανάλογα με τη μέθοδο που έχετε επιλέξει για να διακόψετε το κάπνισμα.

Συμπτώματα Διακοπής Καπνίσματος

Σας συνιστούμε να ζητήσετε βοήθεια, προκειμένου να είστε σε θέση να αντέξετε κατά τη διάρκεια του συνδρόμου στέρησης. Παρόλο που είναι πολύ δύσκολο, πρέπει να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας τους λόγους για τους οποίους αποφασίσατε να διακόψετε το κάπνισμα. Κάθε μέρα θα είναι μια νέα πρόκληση που θα πρέπει να ξεπεράσετε!

Man in office staring out window

Θέλετε να κόψετε το κάπνισμα σταδιακά;

Μάθετε πώς θα χωρίσετε τη διαδικασία διακοπής του καπνίσματος σε επιμέρους διαχειρίσιμα βήματα. Μπορείτε να περιορίσετε τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζετε χρησιμοποιώντας κάποιο προϊόν NICORETTE® για να διαχειριστείτε την έντονη επιθυμία για τσιγάρο και τα συμπτώματα στέρησης.

Woman running through field

Τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος για την υγεία

Θα αρχίσετε να αισθάνεστε τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος για την υγεία σας από την πρώτη κιόλας ώρα. Μάθετε τι συμβαίνει στο σώμα σας μόλις σταματήσετε το κάπνισμα.