Man in office staring out window

Θέλετε να κόψετε το κάπνισμα σταδιακά;

Η απόφαση διακοπής του καπνίσματος είναι μια σημαντική και δύσκολη επιλογή. Είναι επίσης σημαντικό να επιλέξετε τη μέθοδο που θα λειτουργήσει καλύτερα στη δική σας περίπτωση.

Ίσως αποφασίσετε να κόψετε το κάπνισμα εντελώς ή να ελαττώσετε σταδιακά τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζετε με την πάροδο του χρόνου. Εάν αποφασίσετε να κόψετε το κάπνισμα σταδιακά, μάθετε πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο προϊόν NICORETTE® και πώς να χωρίσετε τη συνολική χρονική περίοδο ως την οριστική διακοπή σε μικρότερα, διαχειρίσιμα τμήματα.

Πιστεύουμε ότι η διακοπή του καπνίσματος είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό επίτευγμα. Πρόκειται για μια δύσκολη πορεία και εμείς είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε σε κάθε βήμα.

Τι πρέπει να λάβετε υπόψη εάν θέλετε να κόψετε το κάπνισμα σταδιακά

Προτού αποφασίσετε εάν θέλετε να κόψετε το κάπνισμα σταδιακά, θα πρέπει να σκεφτείτε τα εξής:

  • Έχετε την ευελιξία να περιορίσετε αυτή τη συνήθεια σιγά-σιγά.
  • Μπορείτε να συνειδητοποιήσετε ότι δεν είστε αδύναμοι. Μπορείτε να κάνετε θετικά βήματα προς την οριστική διακοπή του καπνίσματος.
  • Ίσως σας φαίνεται πιο δύσκολο να σταματήσετε το κάπνισμα εντελώς.
  • Συνεχίζετε να βλάπτετε την υγεία σας και να ξοδεύετε χρήματα για το κάπνισμα μέχρι να το σταματήσετε οριστικά.

Η επιτυχία της σταδιακής διακοπής του καπνίσματος

Αντιμετωπίσατε πρόβλημα στο παρελθόν προσπαθώντας να κόψετε το κάπνισμα; Με τη σταδιακή μείωση των τσιγάρων ακολουθώντας το πρόγραμμα Σταδιακής Ελάττωσης και Διακοπής καπνίσματος που σας προτείνουμε, μπορείτε να αυξήσετε τις πιθανότητες για μια επιτυχημένη και οριστική διακοπή.

Πώς λειτουργεί το πρόγραμμα Σταδιακής Ελάττωσης και Διακοπής καπνίσματος

Η Σταδιακή Ελάττωση και Διακοπή καπνίσματος είναι μια διαδικασία κατά την οποία μειώνετε σταδιακά τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζετε, ενώ παράλληλα διαχειρίζεστε την έντονη επιθυμία για τσιγάρο και τα συμπτώματα στέρησης με τη βοήθεια ενός προϊόντος NICORETTE, μέχρι να είστε έτοιμοι να κόψετε οριστικά το κάπνισμα.

Σας προτείνουμε να θέσετε ως χρονικό περιθώριο για την οριστική διακοπή του καπνίσματος ένα διάστημα έξι μηνών. Ωστόσο, το διάστημα αυτό είναι ενδεικτικό. Εάν δεν έχετε καταφέρει να κόψετε εντελώς το κάπνισμα μετά από εννέα μήνες, επισκεφθείτε τον επαγγελματία υγείας που σας παρακολουθεί.

Προτάσεις δοσολογίας

Ακολουθούν ενδεικτικές προτάσεις δοσολογίας για το πρόγραμμα Σταδιακής Ελάττωσης και Διακοπής καπνίσματος:

0 έως 6 εβδομάδες – Ξεκινήστε χωρίς πίεση

Βρείτε ποια τσιγάρα χρειάζεστε λιγότερο στην καθημερινότητά σας και αντικαταστήστε τα με τις τσίχλες ή το πιπάκι NICORETTE

6 έως 16 εβδομάδες – Μειώστε τα τσιγάρα κατά 50%

Θέστε ως στόχο να απαλλαγείτε από τα τσιγάρα που είναι πιο δύσκολο να κόψετε, όπως το πρώτο της ημέρας ή αυτό που κάνετε μετά από ένα γεύμα, και χρησιμοποιήστε ένα προϊόν NICORETTE για να καταπολεμήσετε την έντονη επιθυμία για τσιγάρο και τα συμπτώματα στέρησης που είναι βέβαιο ότι θα νιώσετε.

Μέχρι τις 16 εβδομάδες θα πρέπει να καπνίζετε την ημέρα το μισό αριθμό των τσιγάρων που καπνίζατε όταν ξεκινήσατε να εφαρμόζετε το πρόγραμμα.

6 έως 24 εβδομάδες – Η τελική ευθεία

Συνεχίστε να αφαιρείτε τσιγάρα από την καθημερινότητά σας, ενώ παράλληλα καταπολεμάτε την έντονη επιθυμία για τσιγάρο και τα συμπτώματα στέρησης με ένα προϊόν NICORETTE.

Συγχαρητήρια που φτάσατε μέχρι εδώ. Στη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών είναι βέβαιο ότι θα έχετε μειώσει σημαντικά την εξάρτησή σας από το τσιγάρο και θα είστε περισσότερο έτοιμοι να το κόψετε εντελώς.

Κατά την οριστική διακοπή του καπνίσματος, εάν νιώσετε κάποια επιθυμία για τσιγάρο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα προϊόν NICORETTE για να την καταπολεμήσετε.

Η μέθοδος σταδιακής μείωσης του καπνίσματος και η μέθοδος «μια και έξω»

Καθώς κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, δεν υπάρχει κάποια σωστή ή λάθος προσέγγιση για τη διακοπή του καπνίσματος. Για πολλούς ανθρώπους φαντάζει αδύνατον από τη μια μέρα στην άλλη να διακόψουν εντελώς το κάπνισμα, ενώ υπάρχουν άλλοι άνθρωποι που αν δεν το κόψουν αμέσως θεωρούν ότι δεν το κόψουν ποτέ.

Και στις δύο περιπτώσεις, αυτό που φαίνεται να βοηθά είναι η δημιουργία ενός πλάνου διακοπής καπνίσματος. Έτσι, για παράδειγμα, αν θέλετε να κόψετε σταδιακά το κάπνισμα, μπορείτε να ορίσετε μία συγκεκριμένη ημερομηνία από την οποία και μετά θα αρχίσετε να μειώνετε σταδιακά τα τσιγάρα που καπνίζετε μέσα στην ημέρα.

Στη σταδιακή ελάττωση του καπνίσματος μπορεί να σας βοηθήσει η θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης καθώς δρα με τους παρακάτω τρόπους:

  • Ελαττώνει τα σημάδια στέρησης που σχετίζονται με την αποχή από το κάπνισμα
  • Βοηθά στην καταπολέμηση του ψυχολογικού παράγοντα που σχετίζεται με το κάπνισμα, καθώς ο καπνιστής δεν ακολουθεί πλέον το τελετουργικό του καπνίσματος

Ακόμη, ο κάθε καπνιστής μπορεί να επιλέξει τον τρόπο με τον οποίο θέλει να λάβει την νικοτίνη (έμπλαστρα, τσίχλες, στοματικά σπρέι κ.ά).

Τι να προσέξετε στη μείωση του καπνίσματος

Αν σχεδιάζετε να κόψετε το κάπνισμα το επόμενο διάστημα, τότε ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές προκειμένου η όλη διαδικασία να είναι πιο εύκολη για εσάς:

1.     Μιλήστε στους γύρω σας για την προσπάθειά σας

Είναι πολύ σημαντικό σε όλη αυτή τη διαδικασία να περιτριγυρίζεστε από ανθρώπους που είναι σε θέση να σας ακούσουν και να σας στηρίξουν. Τα άτομα που προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα χρειάζονται τόσο συμπαράσταση όσο και επιβράβευση από τους οικείους τους. Αντίθετα, καλό θα ήταν να μείνετε μακριά από άτομα που καπνίζουν και από χώρους που επιτρέπεται το κάπνισμα.

2.     Προσπαθήστε να αποβάλετε το άγχος από τη ζωή σας

Ένα μεγάλο ποσοστό των καπνιζόντων αναφέρει ότι καπνίζει κάθε φορά που βιώνει μια έντονα στρεσογόνα περίοδο στη ζωή του. Αν και εσείς ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, είναι πολύ σημαντικό να βρείτε τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσετε να διαχειριστείτε το άγχος σας. Μερικές εναλλακτικές είναι ο αθλητισμός, η μαγειρική, η μουσική ή ακόμα και το μασάζ.

3.     Προσέξετε την διατροφή σας

Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει πως ένα μεγάλο ποσοστό όσων διακόπτουν το κάπνισμα τείνουν να πάρουν βάρος. Αυτό συμβαίνει διότι σταδιακά επανέρχεται η γεύση και η οσμή τους και τείνουν να καταναλώνουν περισσότερο φαγητό. Προκειμένου να το αποφύγετε, προτιμήστε περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

4.     Αποφύγετε τις συνήθειες που συνδέονται με το κάπνισμα

Πολλοί είναι αυτοί που έχουν συνδέσει το κάπνισμα με διάφορες περιστάσεις της ζωής τους όπως για παράδειγμα η κατανάλωση αλκοόλ ή ο καφές. Έτσι, αν ο καπνιστής προσπαθήσει να σταματήσει το κάπνισμα αλλά αφήσει τις άλλες συνήθειες αμετάβλητες, η διαδικασία διακοπής του καπνίσματος θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Συνεπώς είναι προτιμότερο, ο καπνιστής να υιοθετήσει νέες συνήθειες που δεν θα περιλαμβάνουν το τσιγάρο. Για παράδειγμα, αντί για την κατανάλωση καφέ μπορεί να επιλέξει έναν χυμό

Couple on top of mountain

Είστε έτοιμοι να κόψετε εντελώς το κάπνισμα;

Μάθετε πώς μπορείτε να κόψετε απότομα το κάπνισμα χρησιμοποιώντας τα προϊόντα NICORETTE® για να διαχειριστείτε την έντονη επιθυμία για τσιγάρο και τα συμπτώματα στέρησης. Εάν σταματήσετε το κάπνισμα για 1 εβδομάδα, έχετε 9 φορές περισσότερες πιθανότητες να το κόψετε οριστικά.