Couple Running

Συμβουλές για να κόψετε το κάπνισμα

Κατανοούμε ότι η διακοπή του καπνίσματος είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσετε ποτέ. Οι συμβουλές αυτές θα σας δώσουν τα κίνητρα που χρειάζεστε. Ακόμη, σας προσφέρουν τρόπους για να αλλάξετε τις συνήθειές σας, ώστε να κόψετε οριστικά το κάπνισμα.

Συμβουλή 1: Καθορίστε μια συγκεκριμένη ημερομηνία για τη διακοπή του καπνίσματος.

Επιλέξτε μια συγκεκριμένη ημερομηνία για τη διακοπή του καπνίσματος και τηρήστε τη δέσμευσή σας. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος να προετοιμαστείτε ψυχολογικά για τη διακοπή του καπνίσματος.

Συμβουλή 2: Καταγράψτε τις σκέψεις σας.

Φτιάξτε μια λίστα με τους λόγους για τους οποίους θέλετε να κόψετε το κάπνισμα και τοποθετήστε την σε ένα εμφανές σημείο. Αυτή η λίστα μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη βοήθεια στις δύσκολες στιγμές, όταν θα αισθάνεστε την αποφασιστικότητά σας να εξασθενεί.

Συμβουλή 3: Κόψτε το κάπνισμα μαζί με ένα φίλο.

Μια μελέτη στις ΗΠΑ το 2008 διαπίστωσε ότι οι καπνιστές των οποίων οι φίλοι έκοψαν το κάπνισμα είχαν 36% περισσότερες πιθανότητες να σταματήσουν και οι ίδιοι, ενώ οι καπνιστές των οποίων οι συνάδελφοι έκοψαν το κάπνισμα είχαν 34% λιγότερες πιθανότητες να καπνίσουν.

Εάν θέλετε να πετύχετε τον στόχο σας και να κόψετε το κάπνισμα οριστικά, βρείτε ένα φίλο με τον ίδιο στόχο. Έτσι, θα ενθαρρύνετε ο ένας τον άλλον και θα ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι σας.

Συμβουλή 4: Χρησιμοποιήστε τα χρήματα που εξοικονομείτε για να κάνετε ένα δώρο στον εαυτό σας.

Να θυμάστε ότι ο μέσος καπνιστής ξοδεύει περίπου 20 δολάρια την ημέρα για τσιγάρα, δαπάνη που ανέρχεται στο κολοσσιαίο ποσό των 600 δολαρίων το μήνα.

Βεβαιωθείτε ότι πραγματικά αντιλαμβάνεστε το μέγεθος της εξοικονόμησης. Φτιάξτε έναν ειδικό λογαριασμό ή απλώς ξεκινήστε με έναν «κουμπαρά διακοπής καπνίσματος», στον οποίο θα συγκεντρώνετε τα χρήματα που εξοικονομείτε. Και τώρα έρχεται το διασκεδαστικό κομμάτι: αποφασίστε πώς θα τα ξοδέψετε!

Συμβουλή 5: Αναζητήστε υποστήριξη από τους γύρω σας.

Οι άνθρωποι κατανοούν ότι η διακοπή του καπνίσματος είναι μια πραγματική πρόκληση που απαιτεί τεράστια δύναμη θέλησης, οπότε αφήστε τους δικούς σας ανθρώπους να σας βοηθήσουν με τα θετικά, ενθαρρυντικά τους λόγια.

Συμβουλή 6: Φροντίστε να είστε συνεχώς απασχολημένοι, ώστε να αντισταθείτε στην έντονη επιθυμία για κάπνισμα.

Κάθε φορά που αισθάνεστε την ανάγκη να καπνίσετε, καταπολεμήστε την απασχολώντας τον εαυτό σας με κάποια δραστηριότητα. Φτιάξτε μια λίστα πεντάλεπτων στρατηγικών με δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε όταν νιώθετε την επιθυμία να καπνίσετε, π.χ. βγείτε για μια βόλτα, τηλεφωνήστε σε ένα φίλο ή πιείτε ένα ποτήρι νερό.

Συμβουλή 7: Καταπολεμήστε το άγχος με άσκηση.

Η σωματική δραστηριότητα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αντιμετωπίσετε το άγχος της διακοπής του καπνίσματος και την έντονη επιθυμία για τσιγάρο. Περπατήστε, τρέξτε, κολυμπήστε ή αρχίστε μια νέα δραστηριότητα. Η χωρητικότητα των πνευμόνων σας βελτιώνεται έως και 10% στη διάρκεια των εννέα μηνών μετά τη διακοπή. Δείτε τις αντοχές σας να βελτιώνονται και τους κόπους σας να ανταμείβονται!

Συμβουλή 8: Φροντίστε να τρώτε υγιεινά.

Η επιθυμία για τσιγάρο ορισμένες φορές συγχέεται με ένα βασανιστικό αίσθημα πείνας. Φροντίστε να έχετε πάντα πρόχειρα μερικά φρούτα, λαχανικά και άλλα υγιεινά σνακ για αυτές τις στιγμές.

Συμβουλή 9: Δοκιμάστε μια θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης.

Τα προϊόντα υποκατάστασης νικοτίνης NICORETTE® σάς βοηθούν να καταπολεμήσετε την έντονη επιθυμία για τσιγάρο και τα συμπτώματα στέρησης της νικοτίνης σε όλη την πορεία σας προς την οριστική διακοπή του καπνίσματος. Με τη χρήση των προϊόντων NICORETTE, οι πιθανότητες επιτυχημένης διακοπής του καπνίσματος διπλασιάζονται, σε σύγκριση με τη δύναμη της θέλησης μόνο.1

Συμβουλή 10: Μην εγκαταλείψετε την προσπάθεια στην πρώτη δυσκολία.

Η διακοπή του καπνίσματος είναι πιθανώς ένα από τα δυσκολότερα πράγματα που θα κάνετε ποτέ. Ωστόσο, μπορείτε να τα καταφέρετε με επιμονή, ακόμα και αν μερικές φορές παρασυρθείτε ή σκεφτείτε να εγκαταλείψετε την προσπάθεια.

Συμβουλή 11: Επιβραβεύστε τον εαυτό σας.

Ανταμείψτε τον εαυτό σας με ένα δώρο, κάθε φορά που κατακτάτε ένα νέο ορόσημο των στόχων σας. Δώστε ξεχωριστό νόημα σε αυτές τις επιβραβεύσεις, αγοράζοντας, για παράδειγμα, κάτι που θέλατε εδώ και καιρό.

Συμβουλή 12: Επικεντρωθείτε στα θετικά στοιχεία.

Σκεφτείτε όλα τα θετικά στοιχεία μιας ζωής χωρίς τσιγάρο, όπως η συνολικά καλύτερη κατάσταση της υγείας σας, τα μεγαλύτερα αποθέματα ενέργειας, η καλύτερη όψη της επιδερμίδας σας, τα λευκότερα δόντια και οι σαφώς βελτιωμένες αισθήσεις της γεύσης και της οσμής. Όσο λιγότερο σκέφτεστε το κάπνισμα, τόσο ευκολότερα θα μείνετε μακριά του.

Συμβουλή 13: Βρείτε νέους τρόπους χαλάρωσης.

Βγάλτε το κάπνισμα από το μυαλό σας βρίσκοντας νέους τρόπους χαλάρωσης, π.χ. βαθιές αναπνοές, ελαφριά άσκηση ή διάβασμα.

Συμβουλή 14: Διοργανώστε μια γιορτή για την επιτυχία σας.

Η διακοπή του καπνίσματος δεν είναι απλή υπόθεση. Αν όμως το θέλετε πραγματικά και παραμείνετε συγκεντρωμένοι στο στόχο σας, θα τα καταφέρετε. Αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία για να το γιορτάσετε.

Γιορτάστε μαζί με την οικογένεια και τους φίλους σας τη συμπλήρωση του πρώτου χρόνου χωρίς τσιγάρο. Αυτός μπορεί να είναι ακόμα ένας θετικός στόχος και ένα κίνητρο για να συνεχίσετε την προσπάθεια, αλλά και ένας πολύ ωραίος τρόπος να μοιραστείτε το επίτευγμά σας με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

    1. Silagy C., Lancaster T., Stead L., Mant D., & Fowler G. (2004). Nicotine replacement therapy for smoking cessation. Cochrane Database Systematic Reviews, Issue 3. CD000146. DOI: 10.1002/14651858.CD000146.pub2.
    2. Luty J. (2002). Nicotine addiction and smoking cessation treatments. Advances in Psychiatric Treatment, 8, 42-48.
    3. Schroeder S.A. (2005). What to do with a patient who smokes. Journal of the American Medical Association, 294(4), 482-487.
Product Lineup

Βρείτε το σωστό προϊόν για εσάς

Απαντήστε σε μερικές σύντομες ερωτήσεις και βρείτε το κατάλληλο προϊόν για την περίπτωσή σας.

Writing in Notebook

Καταγράψτε τους στόχους και επιβραβεύστε τον εαυτό σας

Φροντίστε να επιβραβεύετε τον εαυτό σας κάθε φορά που φτάνετε σε ένα ορόσημο στην προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος. Έτσι, η πορεία για την επιτυχία θα γίνει ευκολότερη.