Νικοτίνη

Νικοτίνη, γνωρίζετε όλες τις επιπτώσεις της;

Όταν σκέφτεστε τις ουσίες που βρίσκονται στο τσιγάρο, η νικοτίνη είναι ίσως η πρώτη που έρχεται στο μυαλό σας. Γνωρίζετε, όμως, τι ακριβώς είναι; Τι επιπτώσεις έχει στην υγεία σας; Αν ακόμα δεν γνωρίζετε την απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις, διαβάστε αυτό το άρθρο για τη νικοτίνη.

Τι είναι η νικοτίνη;

Η νικοτίνη είναι ένα αλκαλοειδές με διεγερτικές ιδιότητες που μπορεί να επιφέρει μια ευχάριστη επίδραση. Η νικοτίνη απαντάται στο φυτό του καπνού, αν και μπορεί να βρεθεί και σε μερικά λαχανικά όπως οι ντομάτες, οι μελιτζάνες, οι πιπεριές και οι πατάτες, σε ασήμαντες, όμως, ποσότητες.

Η νικοτίνη θεωρείται εθιστική ουσία, και αποτελεί το κύριο συστατικό που κάνει τους καπνιστές να αναζητούν το τσιγάρο.

Επιπτώσεις της νικοτίνης

Όπως είδαμε, η νικοτίνη είναι μια φυσική ουσία και υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι πρόσληψής της για να εξαχθεί η επίδρασή της: τσιγάρα, μάσημα φύλλων καπνού, πίπες νερού ή ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Όταν εισπνέουμε τον καπνό του τσιγάρου, η νικοτίνη, επειδή είναι και λιποδιαλυτή ουσία, απορροφάται γρήγορα και δεν υπάρχει επιστροφή!

Η εισπνεόμενη νικοτίνη κατανέμεται σε ολόκληρο τον οργανισμό σε λιγότερο από 20 δευτερόλεπτα. Επιπλέον, όταν η νικοτίνη φτάνει στον εγκέφαλο, συνδέεται με συγκεκριμένους υποδοχείς και ο καπνιστής βιώνει μια αίσθηση ευχαρίστησης.

Μεταξύ των επιδράσεων στον οργανισμό που οφείλονται στο κάπνισμα τσιγάρων που περιέχουν νικοτίνη, είναι οι εξής:

  • Αύξηση της αρτηριακής πίεσης.
  • Αύξηση των παλμών ανά λεπτό (καρδιακός ρυθμός).
  • Αύξηση του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία).
  • Αύξηση της εντερικής δραστηριότητας.
  • Έλκη στομάχου.
  • Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Πρέπει να διευκρινιστεί ότι, παρόλο που πολλοί πιστεύουν ότι η νικοτίνη είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την πρόκληση διαφόρων ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα, όπως ο καρκίνος ή οι παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, έχει αποδειχθεί ότι αυτό δεν είναι αληθές αλλά προκαλούνται, κυρίως, από τα άλλα συστατικά του καπνού του τσιγάρου.

Πόση νικοτίνη περιέχει ένα τσιγάρο;

Η ποσότητα νικοτίνης ανά τσιγάρο ποικίλει ανάλογα με τον κατασκευαστή και τον τύπο του καπνού, αν και κατά μέσο όρο ένας καπνιστής καταναλώνει μεταξύ 1 και 2 mg νικοτίνης ανά τσιγάρο, εκτός από όλα τα άλλα επιβλαβή συστατικά του τσιγάρου!

Θεραπεία Υποκατάστασης Νικοτίνης

Κατά τη Θεραπεία Υποκατάστασης Νικοτίνης (NRT), χορηγείται νικοτίνη μέσω μιας εναλλακτικής οδού εν αντιθέσει με το τσιγάρο, προκειμένου ο καπνιστής να λάβει βοήθεια στη διακοπή του καπνίσματος.

Αν αναρωτιέστε τι διαφορά υπάρχει μεταξύ της πρόσληψης νικοτίνης μέσω καπνού και NRT, η απάντηση είναι πολύ απλή. Με την NRT, η ποσότητα της χορηγούμενης νικοτίνης είναι αρκετή για να αποφεύγονται τα δυσάρεστα συμπτώματα του συνδρόμου στέρησης, αλλά δεν αρκεί για να δημιουργηθεί εξάρτηση. Τα πάντα έχουν μελετηθεί διεξοδικά, ώστε να μπορείτε να διακόψετε το κάπνισμα!

Επιπλέον, αποφεύγεται η πρόσληψη άλλων επιβλαβών συστατικών του καπνού, όπως είναι οι ερεθιστικές (υδροκυάνιο, αμμωνία, ακετόνη) ή οι καρκινογόνες ουσίες (πίσσα, αρσενικό, κάδμιο).

Ελπίζουμε ότι αυτό το άρθρο σας βοήθησε να μάθετε τι είναι η νικοτίνη, πώς επηρεάζει την υγεία σας και πώς η θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης μπορεί να σας βοηθήσει να διακόψετε το κάπνισμα. Τώρα εξαρτάται από εσάς να λάβετε την απόφαση να κάνετε κάτι καταπληκτικό· ο καθένας μπορεί να κόψει το κάπνισμα!

Woman running through field

Τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος για την υγεία

Θα αρχίσετε να αισθάνεστε τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος για την υγεία σας από την πρώτη κιόλας ώρα. Μάθετε τι συμβαίνει στο σώμα σας μόλις σταματήσετε το κάπνισμα.

Couple Running

Συμβουλές για να κόψετε το κάπνισμα

Μάθετε τι ισχύει πραγματικά και δείτε μερικές χρήσιμες λύσεις για απελευθερωθείτε οριστικά από το κάπνισμα.