Pregnant woman doing yoga

Κάπνισμα και Εγκυμοσύνη

Εάν είστε καπνίστρια και σκοπεύετε να μείνετε ή είστε ήδη έγκυος, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι χημικές ουσίες στον καπνό του τσιγάρου έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη σεξουαλική υγεία, τη γονιμότητα και το έμβρυο.

Εάν είστε έγκυος και θέλετε να κόψετε το κάπνισμα, αυτό είναι μια πραγματικά υπέροχη απόφαση. Αμέσως μόλις σταματήσετε να καπνίζετε, αυξάνετε τις πιθανότητες να έχετε μια υγιέστερη εγκυμοσύνη.

Αν αναρωτιέστε γιατί, φτάνει να σκεφτείτε ότι όταν καπνίζετε, η νικοτίνη, η πίσσα και άλλες βλαβερές ουσίες που περιέχονται στο τσιγάρο, εισέρχονται στα πνευμόνια σας, επιφέροντας μια σειρά από αρνητικές συνέπειες στο δικό σας οργανισμό αλλά και σε αυτόν του εμβρύου.

Εγκυμοσύνη

Τα καλά νέα είναι ότι, σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης κι αν βρίσκεστε, η διακοπή του καπνίσματος είναι ιδιαίτερα επωφελής. Τα θετικά αποτελέσματα από αυτή την απόφαση, αρχίζουν να εμφανίζονται μόλις 20 λεπτά μετά το τελευταίο σας τσιγάρο. Έτσι, τη στιγμή που σταματάτε, αρχίζετε να αυξάνετε τις πιθανότητες μιας υγιέστερης εγκυμοσύνης και ενός υγιέστερου μωρού.

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να κόψετε το κάπνισμα χωρίς κάποια θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης. Αδιαμφισβήτητα η καλύτερη επιλογή είναι να σταματήσετε εντελώς το κάπνισμα.

Το να προστατεύσετε το έμβρυο από τον καπνό του τσιγάρου, είναι ένα από τα πιο σημαντικά δώρα που μπορείτε να του κάνετε, πριν ακόμη γίνει, το νεογέννητο μωρό σας.

Επίσης, αποφασίζοντας τη διακοπή, αυξάνετε την πιθανότητα να έχετε μια ευκολότερη γέννα.

Θηλασμός

Εάν θηλάζετε, θα ήταν προτιμότερο να προσπαθήσετε να κόψετε το κάπνισμα χωρίς θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης.

Μύθοι γύρω από την εγκυμοσύνη και το κάπνισμα

Είναι γνωστό ότι το κάπνισμα αποτελεί μια ιδιαίτερα βλαβερή συνήθεια για όλους τους ενήλικες. Αυτό ισχύει σε μεγαλύτερο βαθμό για τις εγκυμονούσες, ανεξάρτητα από τον μήνα κύησής τους. Δείτε παρακάτω μερικούς από τους πιο συχνούς μύθους που ακούγονται σχετικά με το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη:

1.     Το κάπνισμα δεν επηρεάζει το έμβρυο

Πολλές είναι οι γυναίκες που κάπνιζαν κατά την πρώτη τους εγκυμοσύνη και το έμβρυο γεννήθηκε χωρίς να αντιμετωπίζει κανένα απολύτως πρόβλημα. Έτσι, οι γυναίκες αυτές θεωρούν πως όσες εγκυμοσύνες και αν ολοκληρώσουν δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα εξαιτίας του τσιγάρου. Όμως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ανεξάρτητα από το κάπνισμα, κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική και είναι γεγονός ότι το κάπνισμα αυξάνει την πιθανότητα επιπλοκών.

2.     Υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχολογία της εγκύου από το κάπνισμα

Είναι αλήθεια ότι η διαδικασία διακοπής του καπνίσματος αποτελεί ένα δύσκολο εγχείρημα που πολλές φορές μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία του καπνιστή. Έτσι, πολλές εγκυμονούσες ισχυρίζονται ότι το κάπνισμα τις χαλαρώνει και δεν θέλουν να αγχωθούν/στρεσαριστούν με το να διακόψουν το κάπνισμα. Όμως, κάτι τέτοιο είναι πλασματικό καθώς ο οργανισμός μιας εγκυμονούσας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος κατά την εγκυμοσύνη και πασχίζει να ανακάμψει από τις βλαβερές ουσίες με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος κατά το κάπνισμα. Άλλωστε, οι ουσίες στις οποίες εκτίθεται το έμβρυο λόγω του καπνίσματος είναι πιο βλαβερές από τυχόν ψυχολογικές μεταπτώσεις της μητέρας.

Κίνδυνοι για το έμβρυο εξαιτίας του καπνίσματος

Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για το έμβρυο εξαιτίας του καπνίσματος είναι πολλοί και περιγράφονται συνοπτικά παρακάτω:

Λιγότερο οξυγόνο για το έμβρυο

Μία από τις ουσίες που περιέχονται στα τσιγάρα είναι το μονοξείδιο του άνθρακα, το οποίο εμποδίζει τη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς της μητέρα και κατ’ επέκταση στον πλακούντα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το έμβρυο να λαμβάνει λιγότερο οξυγόνου. Σε συνδυασμό με τη δράση της νικοτίνης, παρατηρείται μειωμένη κίνηση του εμβρύου. Οι γυναικολόγοι αναφέρουν ότι οι κινήσεις του εμβρύου είναι εξαιρετικά σημαντικές για την σωστή ανάπτυξη τόσο του μυϊκού και νευρικού συστήματος όσο και του αναπνευστικού.

Πρόωρος τοκετός/ λιποβαρή νεογνά

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι αν η μητέρα καπνίζει κατά την εγκυμοσύνη της, αυξάνεται ο κίνδυνος το βρέφος να γεννηθεί πρόωρα αλλά και να μην έχει φτάσει στα όρια του φυσιολογικού του βάρους. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα μωρά που γεννιούνται με μικρότερο βάρος από το φυσιολογικό, έχουν περισσότερες πιθανότητες σαν ενήλικες να εμφανίσουν μια σειρά από παθήσεις όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η καρδιοπάθεια.

Η διακοπή του καπνίσματος κατά την εγκυμοσύνη

Θα πρέπει να τονιστεί ότι η διακοπή του καπνίσματος είναι ευεργετική για την μητέρα και το έμβρυο οποιαδήποτε στιγμή και αν πραγματοποιηθεί, όμως, όσο νωρίτερα υλοποιηθεί τόσο περισσότερα είναι τα οφέλη για τη μητέρα για το έμβρυο. Έτσι, σύμφωνα με έρευνες αν η μητέρα σταματήσει να καπνίζει κατά το πρώτο τρίμηνο, το έμβρυο δεν παρουσιάζει μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννηθεί λιποβαρές σε σύγκριση με το μωρό μίας μητέρας που δεν καπνίζει.

Το παθητικό κάπνισμα και η εγκυμοσύνη

Συνήθως όλες οι μελέτες που διεξάγονται για την εγκυμοσύνη και το κάπνισμα εστιάζουν στο ενεργητικό κάπνισμα και παραλείπουν το πόσο σοβαρές μπορεί να είναι οι επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος για το έμβρυο.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι αν μία έγκυος εκτεθεί σε παθητικό κάπνισμα, το έμβρυό της αντιμετωπίζει τους ίδιους κινδύνους με το έμβρυο μιας ενεργής καπνίστριας. Ακόμη, σύμφωνα με Κέντρο Ειδικών Λοιμώξεων (CDC) το παθητικό κάπνισμα σε βρέφη και μικρά παιδιά αυξάνει την πιθανότητα τα παιδιά ως ενήλικες να παρουσιάσουν άσθμα και άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις.

Συνεπώς, αυτό που μπορεί να κάνει μία γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της είναι να μείνει μακριά από όσους καπνίζουν είτε αυτό είναι στο σπίτι της είτε σε άλλους κοινόχρηστους χώρους.

Couple on top of mountain

Είστε έτοιμοι να κόψετε εντελώς το κάπνισμα;

Μάθετε πώς μπορείτε να κόψετε απότομα το κάπνισμα χρησιμοποιώντας τα προϊόντα NICORETTE® για να διαχειριστείτε την έντονη επιθυμία για τσιγάρο και τα συμπτώματα στέρησης. Εάν σταματήσετε το κάπνισμα για 1 εβδομάδα, έχετε 9 φορές περισσότερες πιθανότητες να το κόψετε οριστικά.

Older couple on the beach

Πώς να βοηθήσετε τους αγαπημένους σας να κόψουν το κάπνισμα

Βοηθήστε κάποιον να σταματήσει το κάπνισμα και ανακαλύψτε πόσο υπέροχο συναίσθημα είναι. Εδώ συγκεντρώσαμε ορισμένους χρήσιμους τρόπους για να προσφέρετε στα αγαπημένα σας πρόσωπα την υποστήριξη που χρειάζονται.