women running

Διαχείριση του βάρους σας

Γνωρίζουμε ότι πολλοί άνθρωποι ανησυχούν μήπως πάρουν βάρος σταματώντας το κάπνισμα. Για να διαχειριστείτε το βάρος σας, είναι χρήσιμο να κατανοήσετε πώς αλλάζει το σώμα σας και πώς μπορούν να σας βοηθήσουν τα προϊόντα μας 1.

Συμβουλές για τη διαχείριση του βάρους σας

Ακολουθήστε αυτές τις απλές συμβουλές για να παρακολουθείτε αποτελεσματικά το βάρος σας μετά τη διακοπή του καπνίσματος:

 • Τρώτε υγιεινά σνακ όπως φρούτα, λαχανικά και γλυκά χωρίς ζάχαρη, αντί για παχυντικά σνακ.
 • Συμπεριλάβετε περισσότερη άσκηση στην καθημερινότητά σας.
 • Περιορίστε την κατανάλωση  αλκοόλ.
 • Απολαύστε υγιεινότερα γεύματα.

Στατιστικά σχετικά με τη διακοπή του καπνίσματος και την αύξηση του βάρους

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι περίπου το 80% των καπνιστών αυξάνει το βάρος του μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Ακόμη, οι καπνιστές τείνουν να είναι ελαφρύτεροι από εκείνους που δεν καπνίζουν. Αυτό έρχεται να ενισχύσει την άποψη που υπερίσχυε παλιά ότι το κάπνισμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για λόγους αδυνατίσματος ή ελέγχου του βάρους. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς οι αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος υπερισχύουν των αισθητικών λόγων.

Γιατί αυξάνεται το σωματικό βάρος μετά τη διακοπή του καπνίσματος;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους τα άτομα που σταματούν το κάπνισμα παχαίνουν. Ένας από αυτούς είναι η αμηχανία. Όταν ένας καπνιστής σταματήσει το κάπνισμα νιώθει μια αμηχανία στα χέρια του, δεν ξέρει τι να κάνει με αυτά και πολλές φορές καταλήγει να τσιμπολογάει. Αντίστροφα, σε πολλές περιπτώσεις το κάπνισμα δρα ως ανασταλτικός παράγοντας στο να καταναλώσει κάποιος περισσότερο φαγητό, καθώς ξεχνιέται καπνίζοντας.

Ακόμη, αξίζει να σημειωθεί ότι οι καπνιστές καταναλώνουν περίπου 200 θερμίδες παραπάνω κάθε μέρα προκειμένου να καπνίσουν σε σχέση με όσες θα κατανάλωναν εάν δεν κάπνιζαν. Αυτό οφείλεται στην αύξηση της σιτιογενούς θερμογένεσης αλλά και στην αυξημένη σωματική δραστηριότητα του χρήστη που κάνει το άτομο να καταναλώσει περίπου 10% περισσότερες θερμίδες,. Δεν θα πρέπει να σχετίζεται με τον ανθρώπινο μεταβολισμό.

Ο λόγος για τον οποίο οι καπνιστές δεν αυξάνουν το σωματικό τους βάρος οφείλεται σε ένα ένζυμο που ονομάζεται λιποπρωτεϊνική λιπάση. Η νικοτίνη που περιέχεται στα τσιγάρα αναστέλλει την έκκριση αυτού του ενζύμου, το οποίο είναι υπεύθυνο για την αποθήκευση του λίπους. Μπορεί αυτό να ακούγεται ευεργετικό, όμως δεν είναι.Για αυτό οι καπνιστές έχουν τα παρακάτω κοινά γνωρίσματα:

 • Αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης
 • Υψηλές τιμές στα τριγλυκερίδια και την αρτηριακή πίεση
 • Κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιακά νοσήματα

Πώς να αποφύγετε να πάρετε βάρος μετά την διακοπή του καπνίσματος;

Υπάρχουν μερικές συμβουλές τις οποίες μπορείτε να ακολουθήσετε προκειμένου να μην αυξήσετε κατά πολύ το βάρος σας αφού σταματήσετε να καπνίζετε.

 • Προσθέστε στη διατροφή σας πληθώρα φρούτων και λαχανικών και αποφύγετε να καταναλώνετε γλυκά, συσκευασμένα προϊόντα και όσα περιέχουν ζάχαρη.
 • Υιοθετήστε μια υγιεινή διατροφή πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία καπνίσματος.
 • Προσπαθήστε να δημιουργήσετε και να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα γευμάτων προκειμένου να αποφύγετε τα τσιμπολογίματα.
 • Κάντε συχνά και μικρά γεύματα και αποφύγετε τις μεγάλες ποσότητες τροφής που μπορεί να δυσκολέψουν την διαδικασία της πέψης.
 • Πείτε όχι στο αλκοόλ και τα αναψυκτικά. Αντίθετα, προσπαθήστε να αυξήσετε την κατανάλωση νερού, τσαγιού και φυσικών χυμών.
 • Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας. Η γυμναστική μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός σύμμαχος στην προσπάθειά σας να διακόψετε το κάπνισμα. Αρχικά με την γυμναστική θα μπορέσετε να κάψετε τις επιπλέον θερμίδες που προσλαμβάνετε αλλά και αποτελεί ένα εξαιρετικό χόμπι για να κρατηθείτε απασχολημένοι.
 • Τηρήστε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου. Έχει αποδειχθεί σε πολλές μελέτες ότι η έλλειψη ύπνου σχετίζεται με την αύξηση του σωματικού βάρους.

Τα πλεονεκτήματα από την διακοπή του καπνίσματος είναι πολλαπλά και σε κάθε περίπτωση η αύξηση του σωματικού βάρους μπορεί να είναι μία προσωρινή κατάσταση. Καθώς όσοι σταματούν να καπνίζουν έχουν περισσότερη ενέργεια και καλύτερη διάθεση, θα είναι ευκολότερο να ξεκινήσετε να γυμνάζεστε και να ακολουθήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Σύμμαχος στην προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος είναι η εφαρμογή της μεθόδου υποκατάστασης νικοτίνης, καθώς αποτελεί μια ομαλή διαδικασία κατά την οποία ο καπνιστής μειώνει σταδιακά την νικοτίνη που δέχεται στον οργανισμό του χωρίς να υποφέρει σε μεγάλο βαθμό από το στερητικό σύνδρομο.

Woman Holding Quickmist

Η αλήθεια για τη νικοτίνη & τις θεραπείες υποκατάστασης νικοτίνης

Ανακαλύψτε τον πραγματικό ρόλο της νικοτίνης στην εξάρτηση και στη θεραπεία υποκατάστασης.

Product Lineup

Βρείτε το σωστό προϊόν για εσάς

Απαντήστε σε μερικές σύντομες ερωτήσεις και βρείτε το κατάλληλο προϊόν για την περίπτωσή σας.

Woman Holding Quickmist

Η αλήθεια για τη νικοτίνη & τις θεραπείες υποκατάστασης νικοτίνης

Ανακαλύψτε τον πραγματικό ρόλο της νικοτίνης στην εξάρτηση και στη θεραπεία υποκατάστασης.