epiptoseis kapnismatos

Επιπτώσεις του καπνίσματος στην στοματική υγιεινή

Γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία τόσο των καπνιστών όσο και των γύρω τους. Πέρα από την βλάβη των εσωτερικών οργάνων όπως οι πνεύμονες και η καρδιά, επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό και η στοματική κοιλότητα, δηλαδή τα δόντια, τα ούλα, την οσμή της αναπνοής και άλλα.

Πώς το κάπνισμα βλάπτει τα δόντια

Είναι εύκολα κατανοητός ο τρόπος με τον οποίο το κάπνισμα μπορεί να αποδειχτεί επιζήμιο για τα δόντια. Ουσιαστικά, αυτό που κάνει το τσιγάρο είναι να αναστέλλει την ικανότητα του στόματος να καταπολεμά τις λοιμώξεις. Έτσι το στόμα μένει εκτεθειμένο στα βακτήρια που αναπτύσσονται από την διαδικασία του καπνίσματος.

Όταν δεν υπάρχει κάποια βοήθεια προκειμένου να απομακρυνθούν εγκαίρως τα βακτήρια, αυτά πολλαπλασιάζονται και δημιουργούν πολλές ασθένειες.

Οι πιθανές επιπτώσεις του καπνίσματος στην στοματική κοιλότητα

Οι πιο σημαντικές και εμφανείς συνέπειες του καπνίσματος στο στόμα είναι οι παρακάτω:

  • Άσχημη αναπνοή. Τις περισσότερες φορές η δυσοσμία του στόματος γίνεται αντιληπτή από τον περίγυρο του καπνιστή και όχι από τον ίδιο. Όμως, σε πολλές περιπτώσεις επηρεάζει την κοινωνική του ζωή.
  • Δυσκολία διάγνωσης άλλων παθήσεων. Το κάπνισμα επιδρά στα τριχοειδή αγγεία και έτσι συχνά δυσχεραίνει την αναγνώριση άλλων παθήσεων που σχετίζονται με τα ούλα. Τέτοιες παθήσεις μπορεί να είναι η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα. Οι παθήσεις αυτές κάνουν τα ούλα να ματώνουν, αυτό όμως δεν συμβαίνει στους καπνιστές.
  • Μεγαλύτερος χρόνος επούλωσης και ανάρρωσης μετά από χειρουργείο. Ο οργανισμός ενός καπνιστή δυσκολεύεται αισθητά να επουλώσει τις πληγές του και ιδιαίτερα μετά από ένα χειρουργείο. Έτσι, ο χρόνος ανάρρωσης παρατείνεται, ενώ ενδέχεται να εμφανιστούν επιπλοκές.
  • Εμφάνιση ξηροστομίας και τερηδόνας: Το κάπνισμα έχει την ιδιότητα να αλλάζει την σύσταση του σάλιου. Πιο συγκεκριμένα ελαττώνονται οι αντιοξειδωτικές και προστατευτικές ιδιότητες του σάλιου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίζεται τερηδόνα αλλά και έντονη ξηροστομία.

Εμφάνιση κηλίδων στα δόντια εξαιτίας του καπνίσματος

Είναι γεγονός ότι όσοι καπνίζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα παρουσιάζουν δυσχρωμίες στα δόντια τους και τις περισσότερες φορές έχουν ένα αισθητά πιο κίτρινο χρώμα.

Συνήθως στις περιοχές όπου εμφανίζονται αυτοί οι λεκέδες, η δομή του δοντιού παρουσιάζει ορισμένες ανωμαλίες.

Η κατάσταση αυτή προκαλείται από τις χημικές ουσίες που περιέχουν τα τσιγάρα, οι οποίες προσκολλώνται στην επιφάνεια των δοντιών και καθώς περνάει ο χρόνος προκαλούν τον αποχρωματισμό των δοντιών.

Υπάρχει συσχέτιση του καρκίνου του στόματος και του τσιγάρου;

Είναι γεγονός ότι ο καρκίνος του στόματος αλλά και ο καρκίνος του φάρυγγα και του λάρυγγα μπορεί να έχουν τις ρίζες τους στο κάπνισμα. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, περίπου το 80% όσων εμφανίζουν καρκίνο στο στόμα είναι καπνιστές. Επίσης, ο κίνδυνος εμφάνισης αυτού του είδους καρκίνου είναι 10-15 φορές υψηλότερος σε εκείνους που καπνίζουν σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Είναι όλα τα προϊόντα καπνού το ίδιο επιβλαβή για τα δόντια;

Πολλοί αναρωτιούνται αν όλα τα προϊόντα που παράγουν καπνό είναι εξίσου επιβλαβή για την υγεία και αν ευθύνονται το ίδιο για τα κίτρινα δόντια. Τα τσιγάρα, οι πίπες, τα πούρα ακόμα και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα προκαλούν τις ίδιες επιπτώσεις στην υγεία των καπνιζόντων.

Σύμφωνα με μία μελέτη διάρκειας 23 ετών η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Dental Association, οι καπνιστές πούρων εμφάνισαν τα ίδια οδοντικά προβλήματα αναφορικά με την απώλεια δοντιών και οστικής μάζας όπως και εκείνοι που κάπνιζαν τσιγάρα.

Η διακοπή του καπνίσματος και η υγεία του στόματος

Ανεξάρτητα από το πόσο μακροχρόνια είναι η χρήση των προϊόντων καπνού, η διακοπή του καπνίσματος μπορεί σε μεγάλο βαθμό να μειώσει τους κινδύνους για την στοματική υγεία των χρηστών. Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένα ευρήματα ακόμα και η μείωση του καπνίσματος φαίνεται να έχει θετική επίδραση στην εμφάνιση οδοντικών προβλημάτων.

Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους όπως η θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης με τη χρήση διάφορων βοηθημάτων όπως τα έμπλαστρα και οι τσίχλες.