Πνεύμονες Καπνιστή: Τι Πρέπει να Γνωρίζετε;

Γνωρίζουν οι καπνιστές ακριβώς ποιες βλάβες προκαλεί το κάπνισμα στους πνεύμονες; Οι καπνιστές συχνά δεν έχουν ιδέα πόσο κινδυνεύει το αναπνευστικό τους σύστημα.

Τα πρώτα σημάδια των συνεπειών στους πνεύμονες από τον καπνό του τσιγάρου είναι ο βήχας και η δύσπνοια. Αυτά τα σημάδια συχνά υποτιμούνται και δεν επαρκούν για να πειστεί ένας βαρύς καπνιστής, να σταματήσει το κάπνισμα.

Σχεδόν το ένα τέταρτο των ανθρώπων στην Ισπανία θεωρούν τον εαυτό τους καπνιστή (καπνίζουν καθημερινά), ενώ είναι επίσης γνωστό, ότι οι περισσότεροι από τους νέους καπνιστές είναι νέοι ηλικίας μεταξύ 15 και 24 ετών. Ο καπνός προκαλεί πολλούς θανάτους κάθε χρόνο. Στην πενταετία 2010-2014, υπήρχαν 259.348 θάνατοι που οφείλονταν στο κάπνισμα, κάτι που αντιπροσώπευε έναν ετήσιο μέσο όρο 51.870 θανάτων.

Πώς είναι οι πνεύμονες των καπνιστών;

Η εμφάνιση των πνευμόνων ενός ανθρώπου που καπνίζει αρκετά τσιγάρα την ημέρα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα υποδηλώνει, ότι το άτομο έχει μια επισφαλή κατάσταση υγείας, που προκαλείται από τις χιλιάδες τοξικές ουσίες που απελευθερώνονται στους πνεύμονες, από τα τσιγάρα.

Οι πνεύμονες εκτελούν μια ζωτική λειτουργία για το σώμα, τροφοδοτούν με οξυγόνο το αίμα και τους ιστούς, ωστόσο, οι πνεύμονες των καπνιστών μπορεί να μην εκπληρώνουν τέλεια αυτή τη λειτουργία. Η ζημιά που προκαλείται από τον χρόνιο εθισμό στο τσιγάρο μπορεί μόνο μερικώς να αναστραφεί.

Η επίδραση του καπνού στους πνεύμονες του καπνιστή

Υπάρχουν δύο είδη συνεπειών του καπνού στους πνεύμονες:

Χρόνια βρογχίτιδα:

Στην περίπτωση της βρογχίτιδας, η φλεγμονή αρχικά εκδηλώνεται ως βήχας και φλέμα. Όταν τα συμπτώματα διαρκούν πάνω από τρεις μήνες και εμφανίζονται για τουλάχιστον δύο συνεχόμενα χρόνια, η βρογχίτιδα θεωρείται χρόνια. Η ασθένεια αυξάνει τον κίνδυνο αναπνευστικών λοιμώξεων και βλάπτει την καλή απόδοση της λειτουργίας των πνευμόνων. Αν και είναι μια μη αναστρέψιμη ασθένεια, χρειάζονται 10 χρόνια ολικής αποχής από το κάπνισμα για να λειτουργήσουν ξανά οι βρόγχοι.

Απώλεια ελαστικότητας:

Η δεύτερη διαφορά μεταξύ των πνευμόνων ενός μη καπνιστή και εκείνων ενός ατόμου που καπνίζει για αρκετό διάστημα είναι η ικανότητα να εκτελούν σωστά τις λειτουργίες τους, δηλαδή η ικανότητά τους να διαστέλλονται κατά τη διάρκεια της αναπνοής. Εν ολίγοις, οι πνεύμονες ενός καπνιστή δυσκολεύονται να κάνουν τη δουλειά τους, σε σύγκριση με τους υγιείς πνεύμονες. Αυτή η κατάσταση κάνει το άτομο να ασφυκτιά και να αναπνέει λανθασμένα, κάτι που αναπόφευκτα καταλήγει να επηρεάσει αρνητικά την καρδιά.

Οφέλη από τη Διακοπή του Καπνίσματος

Γνωρίζατε ότι τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος ξεκινούν να εμφανίζονται μετά από 20 μόνο λεπτά; Όταν σταματάτε το κάπνισμα, το σώμα μεταμορφώνεται, έχοντας άμεσα οφέλη για την υγεία.

Το ήξερες; Οι καπνιστές που δεν έχουν καπνίσει για 3 έως 9 μήνες εμφανίζουν αύξηση της λειτουργίας των πνευμόνων έως και 10%, βελτιώνοντας το βήχα, το συριγμό ή τα αναπνευστικά προβλήματα.

Man in office staring out window

Θέλετε να κόψετε το κάπνισμα σταδιακά;

Μάθετε πώς θα χωρίσετε τη διαδικασία διακοπής του καπνίσματος σε επιμέρους διαχειρίσιμα βήματα. Μπορείτε να περιορίσετε τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζετε χρησιμοποιώντας κάποιο προϊόν NICORETTE® για να διαχειριστείτε την έντονη επιθυμία για τσιγάρο και τα συμπτώματα στέρησης.

Man in car

Πώς να καταπολεμήσετε την έντονη επιθυμία για τσιγάρο

Ο εντοπισμός των λόγων που κρύβονται πίσω από την έντονη επιθυμία σας για τσιγάρο είναι το πρώτο βήμα για να μάθετε πώς να την αντιμετωπίσετε.