ΧΑΠ

Τι είναι η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ);

Το ακρωνύμιο ΧΑΠ αναφέρεται στην ασθένεια που ονομάζεται χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η οποία χαρακτηρίζεται ως χρόνια φλεγμονώδης νόσος που εμποδίζει τη ροή του αέρα από τους πνεύμονες. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δύσπνοια, βήχα, παραγωγή βλέννας (με φλέμα) και συριγμό στην αναπνοή. Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια προκαλείται από μακροχρόνια έκθεση σε αέρια ή ερεθιστικούς παράγοντες, που στις περισσότερες περιπτώσεις αιτία είναι ο καπνός από το τσιγάρο1. Επηρεάζει ένα 10% του γενικού πληθυσμού, είναι η τέταρτη αιτία θανάτου στον κόσμο2 και εκτιμάται ότι το 2020 θα είναι η τρίτη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Ο καπνός του τσιγάρου έχει επίδραση στους πνεύμονες, όμοια με εκείνη που παρατηρείται στο δέρμα. Υπάρχει μια σημαντική απώλεια ελαστικού ιστού, η οποία οδηγεί σε επιταχυνόμενη γήρανση. Με αυτόν τον τρόπο, οι καπνιστές με ΧΑΠ, που βρίσκονται στην ηλικία των 50, 60 ή 70 ετών, μπορεί να έχουν πνεύμονες με βιολογική ηλικία 10, 15, ή 20 χρόνια παραπάνω.

Αιτίες που προκαλούν την αρχή της ασθένειας

Ο κύριος παράγοντας κινδύνου για την ΧΑΠ είναι το κάπνισμα. Έως και το 75% των ατόμων που υποφέρουν από ΧΑΠ καπνίζουν ή συνήθιζαν να καπνίζουν. Η ατμοσφαιρική ρύπανση, η εισπνοή του καπνού των άλλων καπνιστών που βρίσκεται στον αέρα, τα χημικά αέρια ή η σκόνη από το περιβάλλον ή το χώρο εργασίας μπορούν να συμβάλλουν στη ΧΑΠ.

Επιπλέον, τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό ΧΑΠ, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτή την ασθένεια εάν καπνίζουν.

Τα συμπτώματα της ΧΑΠ

Τα συμπτώματα της ΧΑΠ συνήθως δεν εκδηλώνονται παρά μόνο αφότου έχει δημιουργηθεί σημαντική βλάβη στους πνεύμονες, και γενικά, επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου, ειδικά αν ο ασθενής εξακολουθεί να εκτίθεται στον καπνό του τσιγάρου.

Οι ασθενείς με χρόνια βρογχίτιδα έχουν καθημερινό βήχα και παραγωγή βλέννας (φλέμα) ως κύριο σύμπτωμα, για τουλάχιστον τρεις μήνες το χρόνο, για δύο συνεχόμενα χρόνια.

Άλλα σημάδια και συμπτώματα του ΧΑΠ μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Δυσκολία στην αναπνοή, ειδικά κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης
  • Συριγμός κατά την αναπνοή
  • Πίεση στο στήθος
  • Να χρειάζεται να καθαρίσετε το λαιμό σας νωρίς το πρωί λόγω υπερβολικής βλέννας στους πνεύμονές σας
  • Ένας χρόνιος βήχας που μπορεί να προκαλέσει βλέννα, η οποία μπορεί να είναι διαυγής, λευκή, κίτρινη ή πρασινωπή
  • Μπλε χρώμα στα χείλη ή την κοίτη των νυχιών (κυάνωση)
  • Συχνές λοιμώξεις στην αναπνευστική οδό
  • Έλλειψη ενέργειας
  • Ακούσια απώλεια βάρους (στα πιο προχωρημένα στάδια)
  • Οίδημα στους αστραγάλους, τις φτέρνες ή τα πόδια

Τα συμπτώματα της ΧΑΠ περιλαμβάνουν δύσπνοια, βήχα, παραγωγή βλέννας (φλέμα) και συριγμό κατά την αναπνοή

Βελτίωση της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας

Εάν η διάγνωση η οποία έχει γίνει για τον ασθενή έχει προσδιορίσει ότι πάσχει από ΧΑΠ, αυτός θα πρέπει να γνωρίζει ότι είναι μια ανίατη ασθένεια. Ωστόσο, υπάρχουν προτάσεις και θεραπείες για την εξομάλυνση της νόσου. Χωρίς αμφιβολία, ο πιο αποτελεσματικός και λιγότερο ακριβός τρόπος για την καταπολέμηση αυτής της χρόνιας βρογχίτιδας είναι η διακοπή του καπνίσματος, καθώς καθυστερεί την εξέλιξη της νόσου και μειώνει τη θνησιμότητα.

Πρόληψη

Η καλύτερη πρόληψη, βέβαια, είναι να μην καπνίζετε. Μπορείτε να απευθυνθείτε σ’ έναν ειδικό για συμβουλές σχετικά με τα προγράμματα που σας ενθαρρύνουν να σταματήσετε το κάπνισμα.

Είναι στο χέρι σας να σταματήσετε το κάπνισμα και να μετριάσετε τα προβλήματα που προκαλούνται από αυτή την ασθένεια!

Man in office staring out window

Θέλετε να κόψετε το κάπνισμα σταδιακά;

Μάθετε πώς θα χωρίσετε τη διαδικασία διακοπής του καπνίσματος σε επιμέρους διαχειρίσιμα βήματα. Μπορείτε να περιορίσετε τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζετε χρησιμοποιώντας κάποιο προϊόν NICORETTE® για να διαχειριστείτε την έντονη επιθυμία για τσιγάρο και τα συμπτώματα στέρησης.

Man in car

Πώς να καταπολεμήσετε την έντονη επιθυμία για τσιγάρο

Ο εντοπισμός των λόγων που κρύβονται πίσω από την έντονη επιθυμία σας για τσιγάρο είναι το πρώτο βήμα για να μάθετε πώς να την αντιμετωπίσετε.