κάπνισμα

Τι είναι το κάπνισμα;

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), το κάπνισμα είναι ήδη μια παγκόσμια επιδημία του 20ου αιώνα, που οδηγεί στον θάνατο περίπου 7 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως (εκ των οποίων τα 6 εκατομμύρια είναι ενεργοί καπνιστές και οι 890.000 παθητικοί καπνιστές). Επιπλέον, όλα υποδεικνύουν ότι η κατάσταση θα παραμείνει η ίδια τον 21ο αιώνα αν δεν κατορθώσουμε να αλλάξουμε τις τρέχουσες συνήθειες κατανάλωσης καπνού.

Το κάπνισμα είναι ο εθισμός στον καπνό που προκαλείται από το πιο εθιστικό ψυχοδραστικό συστατικό του: τη νικοτίνη.

Ποιος θεωρείται καπνιστής;

Έχετε ήδη καπνίσει 100 τσιγάρα στη ζωή σας και καπνίζετε κάθε μέρα ή κάποιες μέρες; Αν ναι, τότε μπορούμε να πούμε ότι είστε καπνιστής.

 

el tabaquismo

Σχετίζεται το φύλο με το κάπνισμα;

Γνωρίζατε ότι, επί του παρόντος, υπάρχουν πολλοί περισσότεροι άνδρες καπνιστές από ότι γυναίκες; Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 40% των ανδρών είναι καπνιστές συγκριτικά με το 9% των γυναικών. Ωστόσο, αυτό μπορεί να αλλάξει, βλέποντας πως το ποσοστό καπνίσματος στις γυναίκες είναι ανοδικό, ενώ το ποσοστό χρήσης καπνού είναι το ίδιο μεταξύ γυναικών και ανδρών σε ορισμένες χώρες.

Γνωρίζατε ότι...; Από το 1 δισεκατομμύριο καπνιστές παγκοσμίως, περίπου τα 200 εκατομμύρια είναι γυναίκες.

Θεραπεία της Καπνιστικής Συνήθειας

Παρόλο που πολλοί άνθρωποι μπορούν να διακόψουν το κάπνισμα μόνοι τους, πολλοί άλλοι χρειάζονται βοήθεια κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Αλλά μην ανησυχείτε, η διακοπή του καπνίσματος θα είναι ευκολότερη αν λάβετε ταυτόχρονα βοήθεια! Επιπλέον, είναι φυσιολογικό για κάποιους να χρειαστούν αρκετές προσπάθειες για να διακόψουν το κάπνισμα, αφού το τσιγάρο είναι εξαιρετικά εθιστικό. Όμως, μην τα παρατήσετε!

dejar el tabaquismo

Ποτέ δεν είναι αργά για να διακόψετε το κάπνισμα. Όταν διακόπτετε το κάπνισμα, επενδύετε στην καλύτερη ποιότητα της ζωής σας, καθώς η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να έχει πολλά άμεσα οφέλη για την υγεία.

Μία από τις πιο γνωστές θεραπείες είναι η Θεραπεία Υποκατάστασης Νικοτίνης (NRT). Αυτή η θεραπεία, βασίζεται στη χορήγηση χαμηλότερων δόσεων νικοτίνης στο άτομο, μέσω μιας εναλλακτικής οδού σε σχέση με το τσιγάρο (επιθέματα νικοτίνης, τσίχλες νικοτίνης ή στοματικό σπρέι νικοτίνης). Με αυτόν τον τρόπο, θα χορηγείται μια επαρκής δόση, βοηθώντας στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου στέρησης της νικοτίνης, αλλά όχι αρκετή για να δημιουργήσει εξάρτηση.

Ενδιαφέρον… Η 31η Μαΐου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος. Αυτή η ημερομηνία χρησιμοποιείται για να τονίσει τους κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με το κάπνισμα.

Οι περισσότεροι καπνιστές γνωρίζουν ότι ο καπνός είναι επιβλαβής και επιθυμούν να μειώσουν την κατανάλωσή του ή να διακόψουν εντελώς το κάπνισμα. Και παρόλο που η χρήση καπνού είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για διάφορα καρδιαγγειακά νοσήματα, παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος ή ακόμα και καρκίνο, η κατανάλωσή του συνεχίζει να είναι διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο!

Γνωρίζουμε ότι η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορέσετε να κάνετε αυτό το μεγάλο βήμα, ώστε να προσφέρετε κάτι εκπληκτικό στον εαυτό σας!

Η ομάδα της Nicorette θέλει να σας βοηθήσει να επιτύχετε αυτόν τον τεράστιο στόχο: διακόψτε το κάπνισμα, αισθανθείτε καλύτερα και απολαύστε μια υγιέστερη ζωή.