Παθητικός Καπνιστής

Παθητικός Καπνιστής: Ανακαλύψτε Όλους τους Κινδύνους

Όλοι γνωρίζουμε τις επιπτώσεις του καπνίσματος στους καπνιστές, αλλά σπάνια αναφερόμαστε σε μία άλλη ομάδα κινδύνου, η υγεία της οποίας βλάπτεται εξίσου, παρόλο που οι ίδιοι δεν είναι καπνιστές· αναφερόμαστε στους παθητικούς καπνιστές.

Τι είναι ο παθητικός καπνιστής;

Παθητικός καπνιστής, είναι κάποιος που εισπνέει καπνό τσιγάρου χωρίς τη θέλησή του. Δηλαδή, είναι άνθρωποι που εκτίθενται συχνά στον καπνό του τσιγάρου. Στην περίπτωση που καπνίζει μία έγκυος, το έμβρυο θεωρείται επίσης παθητικός καπνιστής, αφού τα συστατικά του καπνού του τσιγάρου μπορούν να διαπεράσουν τον πλακουντιακό φραγμό και να φτάσουν στο έμβρυο.

Ενδιαφέρον… Εκτιμάται ότι το 15% των μη καπνιστών είναι παθητικοί καπνιστές στο σπίτι.

Οι παθητικοί καπνιστές εισπνέουν ακούσια τον καπνό του τσιγάρου. Είναι γνωστό ότι ο καπνός του τσιγάρου περιέχει περίπου 4.000 χημικές ουσίες, εκ των οποίων οι 250 είναι επιβλαβείς για την υγεία μας και πολλές άλλες είναι καρκινογόνες, τόσο για τον καπνιστή όσο και για τους ανθρώπους που είναι κοντά του εκείνη τη στιγμή.

Παθητικός Καπνιστής

Η αναπνοή σε περιβάλλον με καπνό τσιγάρου θέτει σε κίνδυνο την υγεία όλων, συμπεριλαμβανομένων των νεογνών, των παιδιών και των εγκύων γυναικών.

Παθητικός Καπνιστής: Συνέπειες

Η υγεία των παθητικών καπνιστών βλάπτεται επίσης, παρόλο που δεν εισπνέουν απευθείας τον καπνό. Η AECC (Ισπανική Ένωση κατά του Καρκίνου), εκτιμά ότι το παθητικό κάπνισμα είναι υπεύθυνο για τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ενηλίκων που δεν καπνίζουν στην ΕΕ.

Το γνωρίζατε; Ένα άτομο που περνάει 5 ώρες την ημέρα σε έναν χώρο 30 μ2, στον οποίο καπνίζονται 2 τσιγάρα την ώρα και στον οποίο ο αέρας καθαρίζεται μία φορά την ώρα, εισπνέει καπνό που ισοδυναμεί με ένα τσιγάρο.

Παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι οι παθητικοί καπνιστές έχουν 30% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του πνεύμονα, υπογραμμίζοντας τις περιπτώσεις ανθρώπων που ζουν με καπνιστές.

Επιπλέον, οι παθητικοί καπνιστές έχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από άλλες παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, όπως η βρογχίτιδα ή το άσθμα.

Καρδιαγγειακές παθήσεις

Οι πιο πρόσφατες μελέτες που συνδέουν τους παθητικούς καπνιστές με καρδιαγγειακά νοσήματα, καταδεικνύουν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακής προσβολής αυξάνεται μεταξύ 25% και 35%.

Τι μπορεί να κάνει ένας παθητικός καπνιστής;

Αν βρεθείτε σε κατάσταση παθητικού καπνίσματος, σας συνιστούμε να ενημερώσετε τους φίλους, τους συγγενείς και τα κοντινά σας πρόσωπα που καπνίζουν, για όλους τους κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με το κάπνισμα σε κοινόχρηστους χώρους. Είναι σημαντικό να υπάρχει σεβασμός στους χώρους όπου απαγορεύεται το κάπνισμα.

Τέλος, συνιστούμε να τους ενθαρρύνετε να διακόψουν το κάπνισμα. Με τη βοήθειά σας, το ταξίδι θα είναι πολύ πιο εύκολο!

Woman Holding Quickmist

Η αλήθεια για τη νικοτίνη & τις θεραπείες υποκατάστασης νικοτίνης

Ανακαλύψτε τον πραγματικό ρόλο της νικοτίνης στην εξάρτηση και στη θεραπεία υποκατάστασης.

Woman running through field

Τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος για την υγεία

Θα αρχίσετε να αισθάνεστε τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος για την υγεία σας από την πρώτη κιόλας ώρα. Μάθετε τι συμβαίνει στο σώμα σας μόλις σταματήσετε το κάπνισμα.