Woman Holding Quickmist

Η αλήθεια για τη νικοτίνη & τις θεραπείες υποκατάστασής της

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αντιληφθείτε τον ρόλο της νικοτίνης στην εθιστική συνήθεια του καπνίσματος, αλλά και τη δράση της σε σύγκριση με τα υπόλοιπα συστατικά ενός τσιγάρου. Τώρα μπορείτε να απορρίψετε τις λανθασμένες κοινές αντιλήψεις ανακαλύπτοντας την αλήθεια σχετικά με τη νικοτίνη και τις θεραπείες υποκατάστασης νικοτίνης.

Τι ισχύει για την νικοτίνη:

 • Η νικοτίνη δεν προκαλεί κίτρινους λεκέδες στα δάχτυλα και τα δόντια.
  Οι αντιαισθητικοί κίτρινοι-καφέ λεκέδες στα δάχτυλα και στα δόντια δημιουργούνται από την πίσσα των τσιγάρων και όχι από τη νικοτίνη.
 • Η νικοτίνη δεν είναι τεχνητή ουσία.
  Η νικοτίνη είναι μια ουσία που βρίσκεται στη φύση και προέρχεται από το φυτό του καπνού (Nicotiana).
 • Οι θεραπείες υποκατάστασης νικοτίνης δεν αντικαθιστούν ένα εθισμό με έναν άλλο.
  Οι θεραπείες υποκατάστασης νικοτίνης παρέχουν χαμηλότερες και πιο ελεγχόμενες δόσεις φαρμακευτικής νικοτίνης σε σύγκριση με τα τσιγάρα. Η δόση μειώνεται σταδιακά και με αργούς ρυθμούς με την πάροδο του χρόνου, έως ότου διακόψετε οριστικά τη λήψη νικοτίνης.
 • Οι θεραπείες υποκατάστασης νικοτίνης δεν αποτελούν τη «μαγική λύση» κατά του καπνίσματος.
  Τα βοηθήματα υποκατάστασης νικοτίνης, όπως τα προϊόντα NICORETTE®, δεν αποτελούν μια θεραπεία κατά του καπνίσματος και δεν σας μεταμορφώνουν μαγικά από μανιώδη καπνιστή σε μη καπνιστή εν μία νυκτί. Ωστόσο, διευκολύνουν ιδιαίτερα τη διακοπή του καπνίσματος.
  Κάθε θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης δρα απελευθερώνοντας φαρμακευτική νικοτίνη στη ροή του αίματος, σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από αυτά ενός τσιγάρου και, φυσικά, χωρίς πίσσα, μονοξείδιο του άνθρακα και τις υπόλοιπες επιβλαβείς χημικές ουσίες του. Αυτό σας βοηθά να καταπολεμήσετε την έντονη, συχνά βασανιστική επιθυμία για τσιγάρο. Φυσικά, για να κόψετε το κάπνισμα, θα πρέπει επίσης να έχετε δύναμη θέλησης.

Ποιες μορφές χρησιμοποιούνται κατά την θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης;

Όπως είδαμε, κύριος στόχος της θεραπείας υποκατάστασης νικοτίνης είναι να παρέχει στον οργανισμό νικοτίνη, χωρίς όμως τα βλαβερές χημικές ουσίες που περιέχονται στα τσιγάρα και τα άλλα προϊόντα καπνού.

Στη θεραπεία αυτή μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα παρακάτω προϊόντα:

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εξάρτηση από την νικοτίνη επηρεάζει πολλούς τομείς της καθημερινότητας του καπνιστή (κοινωνικός, ψυχολογικός, συμπεριφορικός) και η θεραπεία υποκατάστασης έρχεται να επιδράσει μόνο στη σωματική εξάρτηση. Σύμφωνα με μελέτες στα στατιστικά στοιχεία του ΕΟΦ, η θεραπεία υποκατάστασης της νικοτίνης αυξάνει τις πιθανότητες διακοπής του καπνίσματος από 1,5 έως 2 φορές, ενώ παράλληλα μειώνει σημαντικά τα συμπτώματα εξάρτησης από τη νικοτίνη.

Σύμφωνα με τα παραπάνω προκειμένου η προσπάθεια του ατόμου να είναι επιτυχημένη, θα πρέπει να συνδυαστεί με ψυχολογική υποστήριξη και ιδιαίτερα μεγάλη θέληση. Ακόμη, ένας εξειδικευμένος θεραπευτής θα είναι σε θέση να διαμορφώσει το κατάλληλο πλάνο δράσης προς την ομαλή διακοπή του καπνίσματος. Το πλάνο αυτό θα πρέπει να δημιουργηθεί σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του ατόμου αλλά και τον βαθμό εξάρτησής του.

Με ποιον τρόπο συμβάλει η θεραπεία υποκατάστασης της νικοτίνης στη διακοπή του καπνίσματος;

Η μέθοδος αυτή αποτελεί την πιο συχνά χρησιμοποιούμενη προσέγγιση. Η προσέγγιση αυτή λειτουργεί με τους παρακάτω τρόπους:

 • Βοηθά το άτομο να βιώσει με πιο ήπιο τρόπο τα συμπτώματα στέρησης που προκαλούνται ως συνέπεια της διακοπής του καπνίσματος.
 • Επηρεάζει τον ψυχολογία του καπνιστή. Καθώς το άτομο δεν χρειάζεται πλέον να ανάψει ένα τσιγάρο αλλά ούτε να μπει στη διαδικασία να κάνει την κίνηση για να ρουφήξει ένα τσιγάρο, μειώνει η δύναμη της συνήθειας.
 • Καταπολεμάται η έντονη επιθυμία του ατόμου να καπνίσει.

Υπάρχει πιθανότητα υπεροδοσολογίας κατά τη θεραπεία υποκατάστασης της νικοτίνης;

Όπως όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα, έτσι και τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα της νικοτίνης ενδεχομένως να επιφέρουν μερικές παρενέργειες στους χρήστες. Μία από αυτές τις αντενδείξεις είναι η λήψη μεγαλύτερης δόσης νικοτίνης, κάτι, όμως, που συμβαίνει εξαιρετικά σπάνια.

Ποιος δεν μπορεί να ακολουθήσει τα υποκατάστατα νικοτίνης;

Οι γενικές κατευθυντήριες γραμμές για τη χρήση των υποκατάστατων νικοτίνης αναφέρουν ότι μπορεί να εφαρμοστεί από όλους τους ενήλικες που επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα. Όμως, υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα:

 • Εγκυμοσύνη και θηλασμος: Συστήνεται αυστηρά στις εγκυμονούσες να διακόψουν εντελώς το κάπνισμα και μάλιστα χωρίς κάποια βοήθεια, καθώς ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι για την ανάπτυξη του εμβρύου. Στις περιπτώσεις που δεν είναι εφικτή η διακοπή με φυσικό τρόπο θα πρέπει να αναζητήσουν συμβουλές από κάποιον επαγγελματία υγείας.
 • Άλλες νόσοι: Όσοι πάσχουν από σοβαρές χρόνιες παθήσεις όπως η καρδιαγγειακή νόσος, ο σακχαρώδης διαβήτης και τα προβλήματα στους νεφρούς, θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό που τους παρακολουθεί σχετικά με το αν ενδείκνυται η χρήση των μεθόδων αυτών για εκείνους.

Συνδυασμός προϊόντων για την θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης

Κατά το πρώτο διάστημα που εφαρμόζεται η θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης, προτείνεται στους καπνιστές να χρησιμοποιήσουν έναν συνδυασμό μεθόδων προκειμένου να καταπολεμήσουν τη συνήθεια του καπνίσματος.

Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα έμπλαστρα προκειμένου να προσλαμβάνουν μια σταθερή ποσότητα νικοτίνης στο αίμα τους και κάποιο από τα προϊόντα βραχείας δράσης, όπως οι τσίχλες, όταν υπάρχει ένα έντονο στοιχείο στέρησης.

Αξίζει να τονιστεί ότι η τσίχλα ως μέσο υποκατάστασης νικοτίνης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και καθημερινά για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένου να κατευναστούν τα αρχικά συμπτώματα στέρησης, ενώ η χρήση τους συνήθως σταματά εντός 3-6 μηνών.

Woman running through field

Τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος για την υγεία

Θα αρχίσετε να αισθάνεστε τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος για την υγεία σας από την πρώτη κιόλας ώρα. Μάθετε τι συμβαίνει στο σώμα σας μόλις σταματήσετε το κάπνισμα.