ypokatastata nikotinis

Υποκατάστατα νικοτίνης: Το έμπλαστρο «πολεμά» το κάπνισμα

Είναι παγκοσμίως γνωστό ότι τόσο το ενεργητικό όσο και το παθητικό κάπνισμα αποτελούν βλαβερές συνήθειες για τον οργανισμό και οδηγούν σε θνησιμότητα αλλά και σε άλλες μη θανατηφόρες ασθένειες όπως το πεπτικό έλκος, η οστεοπόρωση, η ανικανότητα αλλά και οι επιπλοκές κατά τη διάρκεια της κύησης.

Οφέλη από την διακοπή του καπνίσματος

Τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος είναι πολλαπλά τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες κάθε ηλικίας. Μερικά από τα σημαντικότερα οφέλη είναι:

  • Μείωση του κινδύνου για καρκίνο: Το κάπνισμα είναι υπεύθυνο για το 90% των περιπτώσεων εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, ενώ μετά τη διακοπή αυτής της συνήθειας ο κίνδυνος μειώνεται μέσα στα επόμενα πέντε έτη.
  • Μείωση νόσων των πνευμόνων: Όπως είναι εύκολα αντιληπτό το κάπνισμα επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τους πνεύμονες, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της βλάβης που προκαλείται είναι μη αναστρέψιμο. Όμως, η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να μειώσει την περαιτέρω βλάβη.

Τι είναι ο εθισμός στην νικοτίνη;

Το κάπνισμα προκαλεί εθισμό εξαιτίας μίας ουσίας που περιέχει η οποία ονομάζεται νικοτίνη. Αυτό το χημικό συστατικό βρίσκεται στο φυτό του καπνού και προκαλεί τρία είδη εθισμού, τον σωματικό, τον ψυχικό αλλά και τον συμπεριφορικό.

Όταν η νικοτίνη εισέλθει στο σώμα, ο εγκέφαλος απελευθερώνει ουσίες όπως η ντοπαμίνη, οι οποίες δημιουργούν μία ευχάριστη αίσθηση την οποία επιζητά το άτομο. Η πρόσληψη νικοτίνης είναι εξαιρετικά εθιστική ακόμα και όταν δεν προσλαμβάνεται συχνά.

Τι είναι η θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης και πώς λειτουργεί;

Ένας από τους τρόπους διακοπής ή μείωσης του καπνίσματος είναι η θεραπεία υποκατάστασης της νικοτίνης. Στόχος της θεραπείας αυτής είναι ο χρήστης να λαμβάνει νικοτίνη στον οργανισμό του, αλλά όχι μέσω του τσιγάρου. Έτσι, ο καπνιστής σταδιακά μειώνει την συμπεριφορική του δράση ενώ ταυτόχρονα ελαττώνονται τα συμπτώματα στέρησης.

Ακόμη, ελέγχονται οι ουσίες που μπαίνουν στον οργανισμό του χρήστη και αποφεύγεται η έκθεση στο μονοξείδιο του άνθρακα, τα οξειδωτικά αέρια και την πίσσα.

Η θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης είναι διαθέσιμη σε διάφορες μορφές όπως:

Τα έμπλαστρα ως σύμμαχος στη διαδικασία διακοπής του καπνίσματος

Τα έμπλαστρα ή αλλιώς επιθέματα δέρματος περιέχουν νικοτίνη η οποία απελευθερώνεται στο αίμα με πολύ αργούς ρυθμούς. Τοποθετούνται πολύ εύκολα στο δέρμα και είναι αρκετά διακριτικά.

Υπάρχουν διαθέσιμα πολλά έμπλαστρα, τα οποία περιέχουν διαφορετική ένταση. Έτσι, οι χρήστες μπορούν να ξεκινήσουν με τα πιο ισχυρά προκειμένου η μετάβαση από το τσιγάρο να είναι ομαλή και καθώς περνούν οι εβδομάδες να χρησιμοποιήσουν τα έμπλαστρα με μικρότερη περιεκτικότητα.

Πόσο αποτελεσματική είναι η χρήση του έμπλαστρου για την διακοπή του καπνίσματος;

Έχουν διεξαχθεί αρκετές έρευνες σχετικά με το αν η θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης είναι αποτελεσματική για την διακοπή του καπνίσματος. Τα ευρήματα αυτών των ερευνών καταδεικνύουν ότι όλες οι μορφές της θεραπείας αυτής είναι αποτελεσματικές και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως σύμμαχος για την διακοπή του καπνίσματος.

Όμως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν επαρκή αποτελέσματα ερευνών που να συγκρίνουν τις διάφορες μεθόδους μεταξύ τους προκειμένου να εξακριβωθεί αν κάποια από αυτές τις μεθόδους υπερισχύει έναντι των άλλων.

Συνδυασμός μεθόδων υποκατάστασης νικοτίνης για την διακοπή του καπνίσματος

Η κάθε μέθοδος υποκατάστασης νικοτίνης απαιτεί διαφορετικό χειρισμό και διαφορετική συχνότητα χρήσης. Πολλοί θεραπευτές προτείνουν έναν συνδυασμό μεθόδων για καλύτερα και πιο άμεσα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, ένας τέτοιος συνδυασμός θα μπορούσε να είναι η χρήση του έμπλαστρου, το οποίο απελευθερώνει μια σταθερή ποσότητα νικοτίνης στο αίμα , συνδυαστικά με τη χρήση της τσίχλας όταν τα συμπτώματα εξάρτησης παρουσιάζουν κορύφωση.

Σε κάθε περίπτωση, ο κάθε καπνιστής που επιθυμεί να διακόψει ή να ελαττώσει το κάπνισμα, καλό θα ήταν να επισκεφτεί έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας προκειμένου να διαμορφώσουν μαζί ένα πλάνο για την διαδικασία διακοπής του καπνίσματος, το οποίο θα ταιριάζει στις συνήθειες του χρήστη και θα έχει απήχηση στην καθημερινότητά του και τον τρόπο ζωής του.